maandag 28 april 2014

En juf Kirsten plogt

Meivakantie. En dus waag ik me aan een relatief nieuw fenomeen: ploggen. Een plog is eigenlijk een digitaal foto-dagboek. Mijn plog wordt een variant hierop: een digitaal foto-vakantieboek.


De eerste vakantiedag begint lekker lui. In pyjama een beetje internetten, Twitteren, Facebooken.
Ik lees en kijk de plogs van Martine en Nelleke, mijn inspiratiebronnen.


Ik retweet een berichtje van Schooltv op het Twitter-account van Vlieger 3. Weten we allemaal hoe dat nou zit met Goede Vrijdag en Pasen en zo?


Op Facebook bekijk ik de foto's van de reünie van mijn middelbare school, het Carmel College Salland (in mijn tijd: Florens Radewijns College) in Raalte. Ik spot zusje, de papa van Stijn & Julius en de papa van Finn & Kari.


De yoghurt is op. Geen vertrouwd ontbijt met yoghurt en cruesli dus. Dan maar een boterham met kaas, rozijnenbrood (= restant van de paaslunch op school) en een smoothie met aardbeien, jus d'orange en banaan.
Vrolijke place-mat he? Ik koos 'm speciaal voor de foto.


Bij alles met stippen erop denk ik sinds een jaar of twee aan professor Feuerstein. Hij ontwikkelde o.a. het instrument 'Organisatie van stippen' waarmee ik iedere donderdag plusleerlingen vermoei en vermaak. [Edit, d.d. 30 april 2014: Een berichtje in mijn mailbox. Reuven Feuerstein leeft niet meer. Dinsdag 29 april jl. overleed hij, 92 jaar jong.]


Oi. Hoogste tijd om me te douchen en aan te kleden! Maar als ik even wacht...


... daar is tie: het Kamperlijntje! Tien voor 't hele uur én tien voor 't halve uur komt ie voorbij.


Na het douchen gaat de was in de wasmachine.


En klaar. 


Zaterdag = boodschappendag. Op de achtergrond de Peperbus. Ik woonde er gedurende 14 jaar heel dichtbij. Als ik mijn slaapkamerraam opende, kon ik de OLV-kerk aanraken! Oké, da's ietwat overdreven. Maar echt, ik woonde héél dichtbij.


En weer thuis. Met de lift naar driehoog achter.


Dit zie ik wanneer ik de lift uitstap. Wat is het weer mooi! Ik heb zin om lekker lui te lezen in de zon op mijn balkon.


In mijn boekenkast staan de boeken op kleur. Rood staat bij rood, geel bij geel, wit bij wit. En dat dan weer in volgorde van de regenboog: rood - oranje - geel - (wit) - groen - blauw - indigo - violet - (zwart) - (bruin). Oude boeken staan naast nieuwe boeken. Volwassen literatuur staat naast 'chicklit' of naast kinderliteratuur.
Ooit van A.C.C. de Vletter gehoord? Over hem schreef ik mijn afstudeerscriptie. Ik studeerde Algemene Letteren in Utrecht, maar volgde colleges over kinder- en jeugdliteratuur in Leiden en Tilburg.
En nu studeer ik weer. Het is slechts één module, maar toch. Deze vakantie moet ik flink aan de slag. De eerste dagen mag ik van mezelf nog lanterfanten. Mijn studieontwijkend gedrag is geoorloofd.


Ik lees wat. Ik luister muziek. De nieuwste cd van Daniël Lohues is opnieuw een juweeltje. Ik verheug me op zijn optreden in Odeon/De Spiegel binnenkort. Lekker luuster'n naor en zaggies metzing'n in het dialect van mijn familie: het Drents.


Na het avondeten plof ik op de bank. Ik kijk Monk. Deze aflevering ken ik al. Geen probleem: ik hou wel van voorspelbaar. ;)


Even inzoomen op mijn kaartenmuur. Dit is één van mijn mantra's. Maar ik heb er meer, zoals: 'Niet durven, toch doen', 'Soms is goed genoeg het beste' (die verzon ik zelf!), 'Done is better than perfect', 'Geloof in de wereld, begin bij jezelf', etc.


Aan de muur hangt een kerstwens uit Zuid-Afrika. Op de kaart vrolijke weeskinderen uit Port Elizabeth. Dankzij het project Thamsanqa hebben zij, ondanks ziekte en armoede, een fijne jeugd. Vanuit Nederland is Stichting Thamsanqa.nl nauw bij deze kinderen betrokken. Mijn zusje is een van de bestuursleden. Ik ben trots op zus(je)!


Maandagavond hang ik weer voor de buis. Voor een film dit keer. Die ik overigens ook al eerder zag. Niet thuis op tv, maar in het Fraterhuis waar ik enkele jaren vrijwilliger was.


Of dit alles is wat ik deed? Nee hoor, ik rondde mijn studieopdracht af. Een half uur voor de deadline leverde ik mijn verslag in. Als dat geen goed timemanagement is!
Ik ging nog een ochtend naar school. Ik vierde Pasen, Koningsdag en 5 mei. Ik zag PEC Zwolle de beker winnen, ik liet mijn eten aanbranden en ik kocht plantjes voor op mijn balkon. Ik was in Heino, in Emmen en in Staphorst. Ik ging naar de kapper, de stad in en op ziekenbezoek. Maar ja, daar zijn allemaal geen foto's van.

Ik ben een lousy plogger. ;)

1 opmerking:

Anoniem zei

Ach nee joh, was juist leuk en vlot om te lezen!

Groetjes,

Simone S.